Jump to content


Photo
- - - - -

Replacing M1EXP, does m1 need upgrade?


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 AnotherOne

AnotherOne

    Dedicated Cocooner

  • Registered
  • PipPipPip
  • 208 posts
  • Location:Seattle
  • Experience:average
  • Software:Custom
  • Hardware:Elk M1, Custom
  • Tech:Custom
  • Audio:Custom
  • Video:Custom
  • CCTV:analog

Posted 18 January 2012 - 10:07 PM

My M1EXP croaked and it was out of warranty - 5 years old. So I ordered a new one and it's firmware version 1.3.28. My old one had firmare 1.2.14.

Looking at the release notes, it says I need ELKRP version 2.08. I'm currently running 1.6.26

My M1G is running 4.4.12 with boot loader 3.2.2

My question is, do I have to upgrade my M1G to us the new ELKRP and M1EXP?

#2 DELInstallations

DELInstallations

    Cocoonut

  • Professionals
  • PipPipPipPip
  • 3369 posts
  • Software:Custom
  • Hardware:CaddX, DSC, Elk M1, Custom
  • Tech:X10-PLC, X10-RF, UPB, INSTEON, Z-Wave, ZigBee, C-Bus, 1-Wire, RadioRA, RadioRA2, Crestron, AMX, Custom, CentraLite, Control4
  • Audio:Custom
  • Video:Custom
  • CCTV:analog, ip, dvr

Posted 18 January 2012 - 10:32 PM

I would go through the entire system personally. There should be some release notes on the dealer side as far as what revisions have been made.

#3 gatchel

gatchel

    Cocoonut

  • Professionals
  • PipPipPipPip
  • 1836 posts
  • Experience:average
  • Hardware:Elk M1, ISY-99
  • Tech:INSTEON, Z-Wave
  • Audio:Sonos
  • CCTV:analog, ip, dvr
  • Phone:POTS

Posted 19 January 2012 - 03:15 PM

If it were me I would have everything on the latest versions. RP is actually at 2.10 now AKAIK. Make sure you read the release notes very carefully as there may be an upgrade patch that you have to follow from on older version to the newest version.

Edited by gatchel, 19 January 2012 - 03:16 PM.


#4 AnotherOne

AnotherOne

    Dedicated Cocooner

  • Registered
  • PipPipPip
  • 208 posts
  • Location:Seattle
  • Experience:average
  • Software:Custom
  • Hardware:Elk M1, Custom
  • Tech:Custom
  • Audio:Custom
  • Video:Custom
  • CCTV:analog

Posted 28 January 2012 - 07:48 PM

Well, I'm now running on the new M1EXP and it went flawlessly. Followed the instructions, upgraded my RP, then installed RP2. Upgrade boot roms and firmware, upgraded my M1XSP. And lo and behold, even my secure port works (it didn't work before) and a bug where Output information was sent out on serial port 1 was fixed. I didn't see it in the release notes, but it was a nasty problem as it would insert Output change characters into the middle of stream being sent. Solution was to turn off the global that controls output sending. Now I guess I'm good for another 4 years ;)




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users